Hitta din setpoint med hjälp av matfrihet

Posted On Nov 28, 2022 |

Hur är din relation till din vikt? Om du som jag var en kronisk bantare så vet du att släpper du taget en sekund om din vikt så rusar den uppåt. Du vet att minsta fusk leder till en tuff viktrekyl och du vet att det krävs stora åtgärder i form av kontroll och träning för att du ska ligga stabilt eller gå ner.

Detta är överhuvudtaget inte normalt

Din vikt styrs av hypotalamus, en liten omedveten del av hjärnan som reglerar många kroppsliga funktioner så som blodtryck och blodsocker. Hypotalamus övervakar allt noga och vill hålla alla dina värden inom ett snävt intervall. Hypotalamus har ett långt minne så även när du är nedbantad så kommer den ihåg din högsta vikt och vill att du ska hamna där igen. Det är därför du är som en svamp när du bantar, som suger åt dig minsta tugga för mycket.

Detta gäller inte naturligt smala människor. De kan leva ett normalt liv utan rigorösa kontrollmekanismer och vara smala. Deras hypotalamus har en annan setpoint som de bibehåller utan viljestyrka och kamp.

Så fort du krigar mot din hypotalamus blir ditt liv ett helvete. Hjärnan sänker din metabolism, ökar din hunger och sänker dina mättnadshormoner. Allt för att du ska gå upp i vikt. Du blir också totalt fixerad på mat och upplever dig omättlig när du äter. Hjärnan har också skruvat upp dopaminbelöningen du får av mat, därför upplever du dig sockerberoende. Allt för att du ska äta mer.

Vad händer då när du äter enligt matfrihet? Då jobbar du tillsammans med din kropp och låter dig hitta din setpoint. Det innebär att du slipper en viktkurva som ser ut som en jojo, att ha två olika garderober och att köpa en ny vinterjacka varje år. Du behöver noll kontroll för att ligga på en vikt perfekt för dig. Kroppen löser det.

För många av mina klienter innebär det en viktnedgång på grund av att de slutar känsloäta med hjälp av matfrihet, för vissa en viktuppgång om man mest svultit sig själv och för en hel del först en viktuppgång och sedan när kroppen blir trygg så släpper den taget om kilon den inte behöver. 

Många av mina klienter vittnar om hur skönt det är att slippa behöva tänka på mat och vikt, att lägga kraft och energi på viktiga saker istället. Att faktiskt inte behöva tänka på vikten utan att kroppen löser allt det där själv så man kan leva ett liv precis som alla andra.

Vill du också ha en normal relation till mat? 


Då ska du ladda ner min fusklapp hur du får det här (LÄNK)

Categories: Matfrihet