7 steg för att hantera andras åsikter om din vikt

Posted On Aug 30, 2023 |

Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

....


Vår resa mot självacceptans och en sund relation till vår kropp är inte alltid en solig promenad. Ibland kastar andras åsikter och råd om vikt och kroppssyn skuggor över vår egen uppfattning. Det kan vara vänner, kollegor eller till och med familjemedlemmar som försöker ge viktnedgångstips eller uttrycker sina ogillanden. Men kom ihåg, du har makten över ditt eget välmående och självkänsla. Här är några sätt att hantera dessa situationer med självkärlek och styrka:

1. Skapa tydliga gränser

Stå upp för dig själv och din självkänsla genom att sätta klara gränser. Om någon kommenterar din kropp eller ger viktnedgångstips, försök artigt men bestämt säga att du inte vill diskutera din kropp eller vikt och att du fokuserar på att vara hälsosam på ditt eget sätt.

2. Kommunicera ditt perspektiv

Om du känner dig bekväm, kan du dela ditt perspektiv med dem. Förklara att du strävar efter hälsa och välbefinnande snarare än att fokusera på viktnedgång. Att dela din resa och dina mål kan hjälpa andra att förstå dina val och din syn på kropp.

3. Betona hälsa framför vikt

När någon ger viktnedgångstips, påminn dem om att din hälsoresa inte handlar om att uppfylla någon annans standard. Du prioriterar en balanserad livsstil och välbefinnande över siffror på vågen. Dessutom är hälsa mycket mer än bara fysisk hälsa. Det är så lätt att glömma det i dagens hälsofixerade samhälle. Har någon en kronisk sjukdom eller en funktionsvariation kan den personen uppleva hälsa utifrån sina standarder. Vi måste också alltid väga in mental hälsa.

4. Ingå i ett stödnätverk

Om du möter negativa kommentarer eller påtryckningar om din kropp, vänd dig till ditt stödnätverk. Prata med vänner, familj eller kollegor som är förstående och stöttande. Detta ger dig en plats att ventilera och få styrka. Om du identifierar dig som tjock så finns det en grupp på Facebook som heter "Min tjocka kompis" som du kan gå med, stöta och blöta i.

5. Självmedkänsla är nyckeln

Kom ihåg att du är mer än din kropp. Öva självmedkänsla genom att säga till dig själv att du förtjänar kärlek, respekt och välbefinnande oavsett din kroppsstorlek eller form. Påminn dig själv om dina prestationer, dina positiva egenskaper och ditt värde.

6. Informera och utbilda

I vissa fall kan de som ger viktnedgångstips sakna förståelse för viktens komplexitet och hälsoaspekter. Om du känner dig bekväm, dela fakta och information om varför kroppsdiversitet och självacceptans är viktiga. Detta kan vara information om att kroppen kämpar emot viktnedgång på en biologisk nivå och att det är skillnad på att vara naturligt smal mot nedbantad smal. En nedbantad kropp kommer alltid sträva efter viktuppgång.

7. Välj dina strider

Det är inte alltid värt att försöka övertyga andra om din synvinkel. Välj dina strider klokt och fokusera på att omge dig med människor som stöttar och respekterar dig som du är.

Andras åsikter om din kropp säger mer om dem än om dig. Det är viktigt att minnas att du är i kontroll över din egen välmående och självkänsla. Genom att sätta gränser, kommunicera med empati och stå fast vid din egen resa, kan du skapa en miljö där du kan blomstra och växa i självacceptansens ljus. Du är unik, värdefull och förtjänar att älska din kropp precis som den är.

❤️🥰🫶

Här (länk) kan du beställa min bok som ger dig mer kött på benen, där vetenskap och forskning kring vikt och hälsa förklaras enkelt och lättsamt. Dessutom får du mina bästa tips för att stärka din självbild

Categories: Kroppspositivitet