Blir man sjuk av matfrihet?

Posted On Oct 28, 2022 |

Behöver man dieter för att vidhålla god hälsa?

De flesta jag pratar med som funderar på matfrihet är oroliga för sin hälsa. Hela livet har de använt olika dieter för att hantera sin hälsa på. Alla dieter handlar om att eliminera livsmedel eller äta dem i mindre mängder för att uppnå viktnedgång och hälsa. Många har provat fastor, att juica, att räkna macros osv - i all evighet. Tanken att ge upp dieterna skrämmer en eftersom vi tror att vi ska bli sjuka. Det luriga med dieter är att de FÖRST ger viktnedgång och förbättrad hälsa men på LÅNG SIKT (3+ år) ger de viktuppgång och SÄMRE hälsa!

Det första vi behöver att förstå är att antidiet inte innebär antihälsa - tvärtom! Faktum är att det finns så få saker som är så skadliga för vår hälsa som olika dieter. 95-98% av alla dieter slutar i jojobantning - att man först går ner i vikt under ett par månader och sedan efter något år sakta går upp allt eller mer igen. Och så håller det på - upp och ner. Detta är SKADLIGT för hjärthälsan, kroppen har svårt att anpassa sig efter nya vikter hela tiden. Dessutom hamnar den i svältläge - oavsett hur mycket grönsaker du än äter. Äter du för lite lägger kroppen om till svältläge och det i sig är inte bra för välmåendet. När du blir trött, grinig, sugen och hungrig är det kroppens sätt att signalera att den inte trivs! Den gör inte det för att jävlas med dig, den gör det för att hålla dig levande!

När vi går på diet har vi egentligen bara ett enda verktyg att ta till för att uppnå hälsa: ät mindre än vad du gör av med, bränn så mycket du bara kan! När vi SLUTAR frenetiskt jaga hälsa och en mindre kropp finns det EN MILJON olika saker vi kan göra för att hjälpa kroppen. Problemet är att vi tror att bara för att vi inte följer rigida regler så kommer vi för alltid ligga på soffan och äta skräp - så ser det INTE ut! Även om ofta den initiala perioden kan se ut så, så är det en kort period om man jämför resten av livet men bra hälsa.

Jag trodde verkligen jag skulle få tillbaka KATASTROF-hälsomarkörer när jag gav upp "clean eating" och började med matfrihet. I 7 jävla år hade jag undvikit socker, ultraprocessad mat och ätit massa antiinflammatoriskt. TILL VILKEN NYTTA? När mina resultat kom tillbaka tappade jag hakan - min inflammationsmarkör hade sjunkt med över 75% !!! Aldrig känt mig så lurad i hela mitt liv. Samma känsla jag fick av att få en havandskapsförgiftning TROTS att jag inte ens åt frukt liksom. Helt sjukt! Där ser man hur mycket onödig skit man utsätter sig själv för som kostar både tid, energi och pengar. Ärligt talat är själva stressen över mat och träning betydligt farligare än alla E-nummer tillsammans.

Ja det går att tänka två saker samtidigt - både att ultraprocessad mat inte är toppen men att "clean eating" nojan driver oss till vansinne! Alla förbud är för de allra flesta helt verkningslösa - de driver oss att bara äta sån mat MER och bli helt fixerade. Så fastnar vi i den där toxiska jojon....

Categories: Matfrihet