Tjock ≠ Ohälsosam: Att bryta ner hälsoargumentet

Posted On Nov 06, 2023 |

Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

....

Häromdagen postade jag en bild på mig själv på sociala medier med bildtexten "tjock ≠ ful". Jag ville sätta ljus på det faktum att tjockhet inte automatiskt är lika med att vara mindre vacker eller mindre värd. Tyvärr möttes jag av det vanliga svaret: "nej men ohälsosam". Det här fick mig att reflektera över hur det är att vara tjock i dagens samhälle och hur detta fenomen påverkar oss.

Det verkar som att varje gång en tjock person känner sig vacker, mår bra eller är glad, är det någon som snabbt påminner oss om att vi är "SJUKA". Som om vi inte redan vet hur vi ser ut, eller som om vi inte vet att samhället ser oss som ohälsosamma. Detta trots att ingen av dessa personer vet något om hur vi tränar, vad vi äter eller hur våra andra hälsomarkörer ser ut. Det går som om det inte finns något utrymme för oss att bara vara, utan att ständigt bli påminda om vår kropp och hur den uppfattas av andra.

Detta konstanta ifrågasättande och nedvärderande av tjocka kroppar skapar en känsla av att vi inte får glädjas över någonting utan att med en gång tryckas ner. Det är som om vi inte får vara lyckliga och nöjda med oss själva och våra kroppar utan att någon måste påminna oss om att vi borde vara annorlunda. Detta kan vara otroligt skadligt och skapa en känsla av otillräcklighet och självhat.

Så vad kan vi som individer göra åt detta? För det första är det viktigt att vi slutar anta att tjockhet automatiskt är lika med ohälsa. Kroppsstorlek är inte en direkt indikation på hälsa, och det finns många faktorer som påverkar en persons hälsa, inklusive genetik, socioekonomisk status och livsstil. För det andra behöver vi sluta kommentera och bedöma andra människors kroppar. Det är inte vår plats att säga vad som är hälsosamt eller inte för någon annan, och dessa kommentarer bidrar bara till att skapa en kultur av kroppsskam och självhat.

Slutligen behöver vi alla jobba på att bli mer accepterande och inkluderande av alla kroppar, oavsett storlek, form eller utseende. Vi behöver hylla mångfald och uppmuntra alla att vara stolta över sina kroppar, precis som de är. Tillsammans kan vi skapa en värld där alla känner sig accepterade och älskade, oavsett hur de ser ut.

❤️🥰🫶

Här (länk) kan du beställa min bok som ger dig mer kött på benen, där vetenskap och forskning kring vikt och hälsa förklaras enkelt och lättsamt. Dessutom får du mina bästa tips för att stärka din självbild