Hälsofördelar med intuitivt ätande

Posted On May 01, 2023 |

Välkommen hit!

Innan vi börjar snacka hälsa tänkte jag fråga dig. Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

...

När jag var som djupast nere i matkaoset och känsloätandet hittade jag intuitivt ätande. Det var så kraftfullt och effektivt och befriade mig från allt som hade med kaos och ångest kring mat att göra. Trots att det har funnits sedan 90-talet fanns det inte i Sverige, så jag bestämde mig för att ta det hit och göra en skandinavisk version av IÄ som jag döpte till matfrihet. 

Matfrihet har nu blivit ett etablerat begrepp i Sverige och de som pratar om intuitivt ätande använder det för att beskriva metoden.

IÄ är mycket forskat på och i dagens dato finns det över 200 forskningsrapporter som undersöker dess effekt på hälsan.

Matfrihet är en metod för att äta som betonar att lyssna på din kropps naturliga hunger- och mättnadssignaler, istället för att följa strikta dieter eller matregler. Det är ett sätt att äta som uppmuntrar dig att lita på din kropp och ge den vad den behöver, istället för att försöka kontrollera eller manipulera den.

Det finns många hälsofördelar med intuitivt ätande, både fysiska och mentala. Här är några (men det finns fler)

1. Förbättrad matsmältning: När du äter intuitivt är du mer benägen att äta när du faktiskt är hungrig, istället för att bara äta för att det är en viss tid på dagen eller för att du är uttråkad. Detta innebär att ditt matsmältningssystem får tid att vila och återställa sig mellan måltiderna, vilket kan leda till förbättrad matsmältning och mindre svullnad.

2. Mer energi: När du äter intuitivt ger du din kropp den bränsle den behöver för att fungera på sitt bästa. Detta innebär att du är mer benägen att ha jämn energi under dagen, istället för att uppleva energikrascher eller känna dig trött.

3. Minskad stress: Att följa strikta dieter eller matregler kan vara otroligt stressande, både fysiskt och mentalt. Intuitivt ätande tar bort pressen och tillåter dig att äta vad du vill, när du vill, utan att känna dig skyldig eller skamsen. Detta kan leda till minskad stress och ångest kring mat.

4. Förbättrad kroppsbild: När du inte ständigt oroar dig för vad du äter eller hur mycket du tränar, är du mer benägen att fokusera på andra delar av ditt liv som är viktiga för din hälsa och välbefinnande. Detta kan leda till en förbättrad kroppsbild och självkänsla, eftersom du inte längre definierar dig själv baserat på vad du äter eller hur du ser ut.

5. Bättre relation med mat: Intuitivt ätande hjälper dig att utveckla en hälsosam och positiv relation med mat. Det tar bort skammen och skulden som ofta är förknippade med mat, och låter dig istället njuta av maten och uppleva den som en positiv del av ditt liv.

6. Hållbart för livet: Eftersom intuitivt ätande inte är en strikt diet eller ett snabbt fix, är det en hållbar metod för att äta som du kan fortsätta med under hela ditt liv. Det är en hälsosam och balanserad livsstil som hjälper dig att må bra både fysiskt och mentalt.

7. Mindre risk för ätstörningar: Att följa strikta dieter eller matregler kan leda till en ökad risk för ätstörningar, som anorexia nervosa, bulimia nervosa eller ortorexi. Intuitivt ätande tar bort pressen och låter dig äta vad du vill, när du vill, vilket minskar risken för att du ska utveckla en ätstörning.

Sammanfattningsvis är intuitivt ätande en hälsosam och hållbar metod för att äta som betonar att lyssna på din kropps naturliga hunger- och mättnadssignaler. Det finns många hälsofördelar med denna metod, både fysiska och mentala, och det kan hjälpa dig att utveckla en hälsosam och positiv relation med mat. Så om du vill förbättra din hälsa och välbefinnande, överväg att prova Matfrihet!

........

Här (länk) kan du förbeställa min bok som ger dig allt du behöver för att starta din resa mot ett mer intuitivt ätande!


Categories: Matfrihet