Hälsa som Vapen

Posted On Aug 07, 2023 |

Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

...

I mina sociala medier har jag upplevt både stöd och kärlek, men även hatfulla meddelanden som försöker stämpla mig som en förnekare av hälsoaspekten av att vara tjock. Det är tragiskt att se hur människor använder hälsa som ett vapen för att döma och trycka ner tjocka individer. Varför är det så lätt att hata på tjocka, men ingen ifrågasätter de som dricker sitt glas vin trots vetskapen om alkoholens skadliga effekter?

Jag har absolut inget emot vindrickande, alla vuxna människor får göra hur de vill med sin alkoholkonsumtion, men det blir ett hyckleri att påstå att man är mån om någons hälsa men BARA reagerar när det kommer till vikten. 

Hälsa är komplex och går långt bortom vikt. Det är viktigt att förstå att ingen kan bedöma någon annans hälsotillstånd baserat enbart på deras utseende. Vikt är inte något vi väljer, och det är nästan omöjligt att uppnå permanent smalhet, istället går man först ner i vikt för att sedan väga samma eller mer än innan inom ett par år. Att döma någon utifrån deras vikt är att döma utan att ha insikt i den personens unika liv, kropp och hälsa.

Vi lever i en samhällelig struktur där människor tar varje chans att trycka till tjocka individer och påpeka att de är ohälsosamma. Men vad är hälsa egentligen? Det är som om vi enbart fokuserar på en aspekt av hälsa och försummar allt annat. Vi glömmer bort att hälsa omfattar inte bara den fysiska kroppen utan också den mentala och emotionella hälsan. Att mår bra, känna sig tillfreds och ha en positiv självbild är lika viktigt för hälsan som olika hälsomarkörer.

Vad är hälsa? 
Det är ett begrepp som det finns många definitioner av. Det är därför det kan användas som ett vapen - för ingen riktigt vet vad det innebär. Innebär hälsa att inte ha någon sjukdom? Att vara medicinfri? Enligt WHO innebär hälsa: 

Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.

Jag ser ingenting om att de nämner vikt. Men idag spelar det ingen roll hur frisk man är. Man måste SE hälsosam ut. DET är det enda som räknas. Jag har turen (ja, det handlar faktiskt främst om tur med gener och uppväxtförhållande enligt forskning(1)) att vara frisk. Jag vet inte hur många gånger jag inte blivit trodd på på grund av hur jag ser ut. Antingen tror de att jag ljuger om mina värden eller så tror de att jag ljuger att jag tränar så mycket som jag gör. Människor tror att tjocka människor har gjort något fel som är tjocka och att deras fel måste åtgärdas. Trots att tjocka har funnits i alla tider och att vi är många som fötts tjocka och varit tjocka hela våra liv.

Dessutom OM jag var sjuk - hur hade det ändrat någonting? Räknas inte en människas åsikter, tankar och idéer om hon väger över ett visst kilogram? Jag önskar att vi kunde sluta se ner på människor som är sjuka och sluta döma utifrån ytan. Det är som att det värsta du kan vara är att vara sjuk. Att du är en belastning som äter upp våra skattepengar. Men alla människor blir sjuka och har rätt till hjälp. Det påverkar inte vårt okränkbara människovärde. Anledningen att folk triggas så mycket av den tjocka kroppen är för att de är så inpräntade i att den är så lätt att fixa smal och de som inte gör det är lata och giriga som äter upp våra gemensamma välfärdsresurser. Men det är också en fel föreställning. Det finns ingen evidens som visar på att det går att krympa kroppen mer än på kort sikt - sen går man upp allt igen och gärna mer. Vikten är inget valbart mer än kortsiktigt (2).

 Oavsett om vi är tjocka, smala eller någonstans däremellan, så är vi alla lika värdefulla som individer. Vi bör inte använda hälsa som ett sätt att förminska eller trycka ner andra, utan istället stötta varandra på våra unika hälsorelaterade resor. Så många människor som trycker till tjocka och påstår att de inte kan leva sunt. Så sitter de själva där med högst "osunda" vanor själva. De dricker alkohol, feströker, kör för fort... Ändå har de mage att använda människors vikt för att tala om att DE MINSANN är sjuka och osunda!

Jag vill också vara tydlig här: statistiskt sätt så löper tjocka människor större risk att drabbas av olika sjukdomar. Men för att det finns en statistisk riskökning innebär inte det att ALLA tjocka är sjuka eller att ALLA lever "ohälsosamt" (vad man nu lägger i det begreppet). Män löper en statistiskt högre risk att utveckla hjärtsjukdom än kvinnor. Innebär det att alla män är sjuka? Nej. Smala människor löper en statistisk större risk att insjukna i ALS än tjocka(3). Innebär det att alla smala är sjuka? Nej.

Det ingen någonsin talar om för den breda massan är heller skillnaden mellan orsakssamband och statistiska samband. Det finns FÅ sjukdomar som bevisat är ORSAKAT av fettvävnaden på kroppen. Däremot finns det massa sjukdomar som har en statistisk korrelation mellan att vara tjock och att bli sjuk. Precis som det finns en statistisk korrelation mellan drunkningsolyckor och glassförsäljning. Beror drunkningsolyckorna på att det säljs glass? Nej. Glassförsäljningen ökar på sommaren då också fler badar. Badar fler så drunknar fler. Det är samma sak med den tjocka kroppen. Du kan aldrig parera för alla faktorer som en tjock tvingas leva med. Den konstanta stressen över hur hela samhället avskyr din kropp, du blir mobbad av din närmsta familj, läkare vägrar undersöka dig innan du bantat med mera... Viktdiskriminering ökar mortaliteten med 60%(4). Så är det fettväven hos den tjocka som gör henne sjuk eller de facto att hon lever i en toxisk miljö med människor som diskriminerar, avskyr och mobbar henne? Att kritisera och förnedra människor för deras kroppar är inte konstruktivt och leder bara till mer skam och dåligt självförtroende.

Så låt oss tillsammans omdefiniera vad hälsa betyder. Låt oss bry oss om våra kroppar och själar, och uppmuntra andra att göra detsamma, utan att använda hälsa som ett vapen för att attackera och förminska. Låt oss sluta föra en ohälsosam debatt om hälsa och istället fokusera på att skapa ett stöttande och inkluderande samhälle för alla, oavsett deras kroppsstorlek.

Vi är mer än bara våra kroppar - vi är våra tankar, våra känslor och våra själar. Låt oss tillsammans sträva efter att vara hälsosamma i varje aspekt av vårt liv och lyfta varandra upp istället för att trycka ner. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där hälsa inte är ett vapen, utan en kärleksfull och inkluderande resa för varje individ.

Här (länk) kan du beställa min bok som ger dig hela förklaringen, där vetenskap och forskning kring vikt och hälsa förklaras enkelt och lättsamt. Saker är inte vad de ser ut att vara!

KÄLLOR

1:Tarlov, A. (1999). Public policy frameworks for improving population health. . Annals of the New York Academy of Sciences, 896, 281-293.

2:Bacon, L. L. (2014). Body Respect: what conventional health books get wrong, leave out, and just plain fail to understand about weight. Dallas, TX: BenBella.

3:Dardiotis, E., Siokas, V., Sokratous, M., Tsouris, Z., Aloizou, A. M., Florou, D., Dastamani, M., Mentis, A. A., & Brotis, A. G. (2018). Body mass index and survival from amyotrophic lateral sclerosis: A meta-analysis. Neurology. Clinical practice, 8(5), 437–444.

4:Sutin, A. R., Stephan, Y., & Terracciano, A. (2015). Weight Discrimination and Risk of Mortality. Psychological science, 26(11), 1803–1811.

Categories: HAES