Vad gör man om man MÅSTE gå ner i vikt?

Posted On Feb 01, 2024 |

Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

....

Jag får ofta frågan om vad man ska göra om man MÅSTE gå ner i vikt. Detta kan vara av anledningar som exempelvis access till samhället. Detta inlägg handlar alltså vad man gör om man MÅSTE gå ner i vikt på grund av att man blir nekad vissa saker annars.

Notera att jag inte här besvarar frågan vad man ska göra om någon enbart säger till en att man måste gå ner i vikt för annars kommer hemskheter hända i framtiden (hot om diabetes, hjärtkärlsjukdomar osv...). Inte heller berör den vad man ska göra om en läkare säger att man har ett hälsoproblem som kommer avhjälpas av viktnedgång. Detta inlägg handlar bara om man måste gå ner i vikt för att få tillgång till vissa delar av samhället så som IVF eller operationer.

Hur gärna vi vill tro att vi är fria och att vi tänker fritt så har vi programmerade hjärnor. Allt det vi fått matat till oss från att vi var små är djupt integrerade sanningar i oss. Hur vet du exempelvis att jorden är runt och inte fyrkantig? Har du varit i rymden och sett det med egna ögon? Nej, du litar på den information du har fått sedan barn. På de bilder du har sett och vad du har läst i skolböckerna. Dessutom tror alla runt omkring dig att jorden är rund. Skulle du gå ut och börja prata om att jorden är fyrkantig skulle du bli betraktad som en stollig knäppskalle. Alla VET att jorden är runt. Väldigt få av oss har dock djupdykt i vetenskapen bakom, vi litar på experterna som har lärt oss att den är rund. Du går alltså omkring med en djup programmering där du VET att jorden är rund utan att varken ha sett det med egna ögon eller djupdykt i de vetenskapliga underlagen. 


Denna programmering är en av miljoner programmeringar du bär med dig. Din hjärna är formad så att den snabbt klumpar in människor i olika grupper och har förutfattade meningar om dessa grupper, baserat på egenskaper. Hjärnan fungerar så för att kunna hantera en stor mängd information. Dessa förutfattade meningar baseras till stor del av den omedvetna programmering du bär med dig. En av dessa programmeringar handlar om den tjocka kroppen.

Vi är programmerade att tro att:

Tjock = sjuk

Tjock = lat

Tjock = dåliga vanor

Tjock använd alltså som en synonym till dåliga saker. Det är därför du "känner dig" tjock när du vaknar upp och mår dåligt en dag. Alla går alltså runt med glasögon där de likställer en tjock kropp som en sjuk kropp och är den inte sjuk nu är den en tickande bomb. Alla är också BENSÄKRA på detta så till den grad att om du säger att tjock INTE är sjuk så likställs du med en foliehatt som säger att jorden är platt. Programmeringen sitter så hårt.

Detta har skapat en värld som hatar tjocka människor. Är det en instans som hatar oss lite extra är det vården. Detta syns bland annat på godtyckliga BMI-gränser för exempelvis IVF eller knäoperationer. Du får helt enkelt inte tillgång till den typen av vård om du har över ett visst BMI. Dessutom är den gränsen godtycklig. Vissa landsting har 30 medan andra 35. Det har dessutom kommit forskning på att de mammor som bantat ner sig inte alls får bättre utfall av IVF. Läkare säger också helt utan minsta skam till sina patienter att det är oansvarigt för dem att hjälpa sina tjocka patienter bli gravida. De pratar om att en tjock kropp nästan är en säker död för fostret. Jag och Matilda Sjöstrand spelade in ett poddavsnitt om det som du kan lyssna på HÄR. Så är inte heller fallet. Tjocka kvinnor har fött friska barn genom alla tider. Men fetthatet fullständigt sipprar ut i vården, fast tjocka betalar skatt till välfärden som alla andra samt att BMI-gränserna verkar vara utan vetenskaplig förankring.

Tjocka nekas också enklare operationer som exempelvis knä- och ledoperationer. Det kan bli så illa att den tjocka patienten hamnar i rullstol på grund av att de nekas vård eller får sånna smärtor att personen tappar sin förmåga att arbeta. Detta trots att man utan tvekan opererar tjocka patienter i de betydligt mer riskfyllda och invasiva operationer som gastric bypass.

Att operera en tjock kropp är lite mer riskfyllt än en normsmal kropp, speciellt om operatören är ovan vid tjocka kroppar. Tjocka kroppar har statistiskt högre risk för proppar och infektioner. Men den riskökningen är ännu tydligare hos män än hos kvinnor och de utesluts inte från vård. Ingenting som inte kan avhjälpas med rätt läkemedel och vård. Dessutom bör den vuxna tjocka patienten själv få avgöra om hon vill ta den risken eller inte. Det är hennes liv. Hon betalar skatt till välfärden och har själv rätt att avgöra vilka risker hon är villig att utsättas för. 

Du hör vad jag tycker och tänker om detta. Nu till frågan, vad gör man om man ställs inför ett sådant ultimatum. För oavsett vad jag tycker om det så är det ju som det är. BMI gränserna är stenhårda och läkarna fungerar som gatekeepers till ett liv utan smärta.

Då får man helt enkelt ta ett beslut. Ska jag banta eller ska jag släppa taget om operation/IVF. Tyvärr ser samhället ut så oavsett vad vi vill eller inte.

Om du väljer att banta ner dig ska du absolut inte skämmas. Hade jag stått med ett trasigt knä och välja på bantning för att få tillgång till en operation eller ett liv i smärta hade jag också valt bantningen. Det viktigaste är hur du möter dig själv i bantningen. Om du går in med en attityd att vikt är något som handlar om disciplin kommer du må extremt dåligt när kroppen gör revolt mot dig och skapar sug, matfixering och går upp allt igen. För det handlar ju inte om din viljestyrka, det handlar om biologi. 

De flesta klarar av att gå ner i vikt under kort tid, 6-24 månader. Typiskt vänder viktkurvan uppåt därefter för de allra flesta. Det är inte ditt eller någon annans fel utan kroppar fungerar så. De kämpar i ur och skur med att återställa den förlorade fettmassan.Jag vet att det är tufft och höra och jag vet att det gör ont. Samtidigt finns det en befrielse i det. Du behöver inte spendera resten av livet att försöka att gå ner i vikt, det räcker den tid du redan lagt nu. Det är ju något positivt. Nu kan du fokusera på att hitta hälsa som fungerar för dig - över tid. UTAN att stirra dig blind på vågen.

Men hur gör man då om man måste gå ner i vikt inför en operation eller IVF eller adoption eller liknande. Du vet hur viktnedgång fungerar, det behöver du inga råd från mig. Men när hungern och suget rider dig om kvällarna var då snäll mot dig själv. Det är inte dig det är fel på. Det är kroppen som är rädd att svälta ihjäl och strävar efter att återställa vikten igen.

All kärlek till dig som kämpar!

❤️🥰🫶

Här (länk) kan du beställa min bok som ger dig mer kött på benen, där vetenskap och forskning kring vikt och hälsa förklaras enkelt och lättsamt. Dessutom får du mina bästa tips för att stärka din självbild