Rikedom är mer än bara pengar

Posted On Mar 06, 2023 |

Välkommen hit!

Innan vi börjar snacka rikedom tänkte jag fråga dig. Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

...

Något jag gör ofta är att tänka på saker som gör mig glad. Jag avslutar varje dag med att skriva upp 3 saker jag är tacksam för i min kalender. Den lilla rutinen hjälper mig att må så mycket bättre i livet. Det har också hjälpt mig med att att jag vet vad som gör att jag känner mig rik.

Förr i tiden mätte jag rikedom i pengar. Jag är uppfostrad med stram ekonomi i en brokig barnaskara på 8 barn. Vi bodde 5 personer på 48 kvm utan kommunalt avlopp och vatten. Min bror bodde på riktigt i en garderob mina föräldrar hade byggt om och jag började jobba med sopsortering när jag var 11 år gammal. Eftersom jag är uppväxt på en ö blev kontrasterna stora. Vi var 100 året-runt-boende där alla var vanliga arbetare. På somrarna blev det plötsligt 10 000 personer. Människor som bodde där på somrarna var den där 1% toppen i samhället. Husen på Gullholmen är värderade till många miljoner och du var tvungen att ha gott ställt om du inte ärvt ett hus som funnits i släkten sedan fiskartiden. Kontrasterna blev alltså stora. Jag som hade lagade jeans mot mina sommarkompisar som hade egen yacht. Deras pappor var ofta brunbrända stressade företagsledare med seglarskor.


När jag utbildade mig till civilingenjör gjorde jag en snabb karriär. Efter bara 1,5 år blev jag chef. Jag tjänade mycket pengar och fick umgås med andra chefer. Jag hade svårt att greppa det. På insidan var jag fortfarande den där lilla flickan med lagade jeans som stod och kollade på alla som drack äkta champagne i sina ray bans glasögon. Nu var jag en av dem. Utåt sett var jag lyckad. Jag hade en hög utbildning, hade bantat ner mig -95 kilo och var äntligen smal, var gift med en fantastisk man och hade ett chefsjobb. Jag ville så gärna vara lycklig också, jag hade gjort den där klassresan alla pratade om. Jag hade allt det där som skulle göra mig lycklig.

Sanningen var att jag var utsvulten, astrött, en hemsk fru och spenderade mina pengar på skit. Jag var nog inte ens särskilt bra på mitt jobb alla gånger eftersom jag var så matfixerad. Sen hände livet, jag slutade banta, blev av med jobbet i coronakrisen, blev på smällen med twins och vips är jag här. Tjock, morsa i mjukiskläder och soloprenör. Jag kan ärligt talat säga att jag aldrig känt mig så rik som jag gör nu. Jag mäter numera rikedom i andra parametrar än pengar. Pengar är asnajs det också, men det finns fler saker som ger värde i livet. Idag skulle jag exempelvis inte tjäna pengar med bekostnad på min psykiska hälsa. Eller på bekostnad av min stress eller timmar på pendlande.


Jag funderade nämligen igenom vad som är viktigt för mig i mitt liv. För mig är det viktigt att lägga så lite tid det bara går på transport, det är så jäkla utmattande för mig. Så vi bor 2 minuter från barnens förskola och grundskola. Det är viktigt att ha ett stödnät, så vi bor ett stenkast från familj och vänner. Det är viktigt att jag känner meningsfullhet, så jag jobbar med det jag älskar, med matfrihet. Hälsa, relationen till min man och mina låga stressnivåer är också viktigt för mig. Det tillhör mina rikedomar. Jag behöver också tid för att hålla på med flummiga saker som mina fullmåneritualer. 


Det finns gott om rika människor men som är superstressade, aldrig känner sig tillräckliga och som inte har tid för sina barn. Det är inte så jag definierar rikedom i mitt liv. Det behöver fungera på alla plan. Och jag tänker inte sitta och säga att pengar inte spelar roll, det gör dem! Men de är en del av ekvationen, inte hela lösningen.


En nyckel till rikedom är att hoppa av dietkulturen. Att aldrig mer banta och att våga gå utanför dörren ofixad. Att klä mig som jag vill utan att känna press. Det finns miljoner människor som är vackrare än vad jag är, men kostaden för mig att upprätthålla en vacker yta är för hög. Det gör inte mitt liv rikt, det urholkar det snarare. Jag tänker ofta hur rik jag känner mig i min avslappnade relation till maten. Det finns massor av människor där ute som är smala och snygga men som spenderar varje sekund med att noja kring maten. De betalar en skyhög kostnad. Att sluta fred med maten är den enskilt största rikedom jag har skaffat mig. Det är priceless!


Så mitt bästa tips till dig är att ta dig tid och fundera på hur ditt liv kan bli rikare i alla led. Det som ger lycka för en person ger inte lycka för en annan. Var inte heller hård mot dig själv. Jag får inte full pott på alla plan, men jag vet hur jag definierar rikedom och därför vet jag vilken riktning jag ska föra mitt liv. Det är den enda som krävs för att bli lite rikare. Att gå åt rätt riktning.


Därför behöver du bena ut vad som innebär ett rikt liv för dig. Du behöver fundera på vad som skulle underlätta för dig och hur de olika områdena i ditt liv behöver samspela. Om ett jobb innebär långa transporttider, stress och känsla av otillräcklighet MEN en bra lön, kommer du kunna uppskatta lönen? 


Fundera därför på följande frågor:

  • Hur mycket av min tid och min energi äts upp av tankar på mat, vikt och bantning? Hur skulle jag vilja investera den tiden istället?
  • Vad behöver jag för en god livskvalitet?
  • Vad vill jag ha MER av i mitt liv? Vad vill jag ha MINDRE av i mitt liv?

Där har du din riktning. Nu vet du vilken kurs du behöver ta

Ljus & Kärlek

//My


Glöm inte att ladda ner min gratis guide hur du får en normal relation till mat!

Categories: Personlig Utveckling