Är skräpmat dåligt?

Välkommen hit!

Innan vi börjar snacka rikedom tänkte jag fråga dig. Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

...

Ett par gånger i veckan ramlar det in människor i mina sociala medier som rantar om huuuuur farligt det är med **SKRÄPMAT** och hur sjuuuuuk man blir av GODIS!!!! De brukar oftast rabbla en lång lista över DÅLIG mat och säga att de minsann äter RENT och från natureeeeeeeennnn....!!! Och det äter så för att MÅ BRA!! (Men de har gått ner några kilon också, BARA en bonus såklart hehehehehehehehe!!)


Jag har själv varit där. En sån där renlevnadsmänniska. Eller ja. Jag försökte i alla fall, för listan på DÅLIG mat växte sig bara längre och längre och så fort jag åt något dåligt blev jag dålig i mina egna ögon och kompenserade på olika sätt. Jag blev totalt kvävd i min egen ångest. Jag använde också min REEENAAA mat för att känna mig bättre och mer upplyst än andra människor. Såg jag någon äta "skit" så tyckte jag människan var lite korkad. Vi renlevnadsmänniskor var också indelade i olika läger. Jag som köttätare tyckte veganerna va idioter och tvärt om. Även dem i mitt eget LCHF-läger var lite korkade om de åt mejerier och åt mandelmjöl! Idioter!

Grejen är att reglerna blir en snuttefilt. En trygghet. Att när världen stormar så kan du fokusera på maten och du har blivit utlovad att slippa cancer, diabetes och leva ett långt liv bara du håller dig till reglerna. Dessa regler biter dig dock i arslet för att de tar över hela din hjärna så det blir nästan det enda du tänker på. Du behöver stressa och blir helt oflexibel, missar trevliga sociala tillställningar och behöver spendera kopiösa pengar på din specialmat. Då och då kommer du också själv misslyckas att leva upp till din högt satta standard och äta utanför dina ramar. Då brakar din självkänsla ihop och du känner dig inte ett skit värd.


Det folk tror som inte orkar sätta sig in i Matfrihet är att det handlar om att bara äta snabbmat hela dagarna. Det bottnar i indoktrineringen att marknadskrafterna övertygat dig att din kropp är en idiot och utan dina regler så kommer du leva på glass till frukost. Det roliga i kråksången är att när du släpper taget om dina regler kommer glass vara det sista du vill ha till frukost. Det blir inte särskilt spännande när du inte laddar det med moral och förbud. 


Det här handlar alltså inte om snabbmatens varande eller inte. Det handlar om att tuna in i kroppens intelligens. Om regler versus intuition. För forskning visar om och om igen att regler får oss att äta MER "skitmat". De hjälper inte. Tvärtom ser man att människor utan regler äter mer grönt, har bättre hälsomarkörer och upplever en större livskvalitet. För kroppen är inte en idiot, den vill ditt bästa. Men när du försöker svälta henne med olika dieter så kommer det slå bakut och du kommer äta allt och ingenting.


Vad jag tycker om snabbmat? För det första tycker jag att man inte kan dra allt över en kant. En gång blev jag utskälld på instagram för att jag åt en fryst färdigrätt "de innehåller massa E-nummer". Det roligaste var att det var en av Garants gröna färdigrätter, den innehöll bara grönsaker och noll tillsatser. Men det är det folk tror, de tror att allt är svart eller vitt. Så fort de ser mat i kartong så skriker deras hjärnor: DANGER! DANGER! E-nummer!!!! 

Det jag också tänker att jag är glad för vår moderna mat. Förr i tiden dog 50% av alla människor innan de hunnit upp i vuxen ålder. Mestadels av svält och undernäring. Ofta av infektioner som blev farliga i undernärda kroppar. Det var liksom inte bättre förr. Den moderna matindustrin har säkrat upp att det finns mat tillgängligt för fler så vi slipper svälta och bli undernärda.

Gällande E-nummer så är många vanliga vitaminer, så bara för att man kallar något ett nummer innebär det inte automatiskt att det är något dåligt. 

Allt är inte svart eller vitt. Ingen dör för att man äter på donken en gång. Det du tål, tål inte jag och tvärtom. I matfriheten har jag kunnat pussla fram optimal hälsa för just mig. Jag får eksem över hela kroppen av gluten och mejeri så jag äter inte det. Pga min PCOS behöver jag vara blodsockersmart. Tror jag att "bröd är djävulen" för det? Nej! Det finns massor av friska och starka människor som äter bröd varje dag. Det bli helt absurt att ha ett sånt tunnelseeende kring livsmedel. Det är det här folk generellt inte förstår. Jag får ofta DMs av förbannade människor som säger att de tar bort livsmedel XXX för att de blir av med migrän/eksem/IBS osv,  Jag har aldrig sagt att man MÅSTE äta allt. Det jag däremot brukar fråga folk är deras motiv.

"Om du inte skulle gå ner i vikt eller till och med gå upp lite på grund av det du gör nu, hade du fortfarande gjort det?"

Där har du svaret. Om du åt "reeeeent" men ändå inte gick ner i vikt, hade du fortsatt vara så rigorös i din mathållning? Jag själv går inte ner ett skit av att äta mejeri- och glutenfritt och träna så mycket som jag gör. Det ger mig helt andra saker, en högre livskvalitet. Så jag gör det utan att blinka! Så om du genuint äter på ett visst sätt för att må bra blir det också hållbart. Du kommer inte döma andra som äter det (jag lovar, en nötallergiker exempelvis dömer inte folk som äter nötter), du kommer inte känna skam när du äter och du kommer inte vara så matfixerad. Om du äter/tränar för att gå ner i vikt, tja, då bantar du. Och du vet säkert vilka risker som kommer med det (känsloätning, kroppshat, viktuppgång, psykisk ohälsa osv). Det har du all rätt att göra, men var ärlig mot dig själv. "Jag äter bara nyttigt" är tidernas största självbedrägeri. På 2020-talet bantar vi inte på pulver och kålsoppa, vi "äter nyttigt". 

Innan vi lämnar ämnet vill jag punktera ännu en myt om den rena maten. De som äter det, enligt min erfarenhet, brukar äta 511 kosttillskott industrin har sålt på dem med devisen att "jordarna är så urlakade att man måste äta kosttillskott". Missförstå mig rätt, jag tar själv vissa tillskott som hjälper mig, men jag sitter inte i nästa andetag och säter att jag äter direkt från naturen och så RENT! Kosttillskott är liksom så ultraprocessat det kan bli. Många bäljar också vin (som är ett nervgift), använder tandkräm, tar en alvedon om de får ont i huvudet och kör bil som drar upp partiklar i vårt dricksvatten. Jag gissar också på att dessa renlevnadsmänniskor är glada för antibiotika om de blir riktigt sjuka. Allt var inte bättre förr.


Samtidigt anser jag att vår livsmedelsindustri behöver ta ett större ansvar. Maten vi har nu är oerhört lätt att konsumera i stora mängder utan att våra mättnadshormoner hinner i kapp. Det kan också innehålla billiga ingredienser med tveksamma effekter på vår generella hälsa. Det som också behövs är att jämna ut klyftor så människor faktiskt har råd och tid att köpa näringstät mat och laga den själv. Allt detta är frågor som behöver tas om hand av våra politiker. Det ska inte du skambeläggas för. Och du behöver inte heller moral och högtravande hästar för att äta mer näringsrikt. Du behöver självmedkänsla och frigöra dig från dietkulturen.

Kärlek!

Glöm inte att ladda ner min gratis guide hur du får en normal relation till mat!

Categories: : Matfrihet