En kroppspositiv garderob i 7 steg

Posted On Mar 02, 2023 |

Välkommen hit!

Innan vi börjar snacka kläder tänkte jag fråga dig. Vill du ha en gratis receptsamling för Matfrihet? Den laddar du ner här!

...

Att gå upp i vikt är en del av den mänskliga upplevelsen. Genom människans hela liv har hon episoder där hon går upp i vikt. Människan är det fetaste av alla apdjur och det är vi på grund av vår stora, energislukande hjärna. Annars hade vi fått spendera våra dagar med att äta dygnet runt om vi inte kunde lagra energireserver på kroppen. Som bebisar är vi tjocka för att skydda mot sjukdom och svält. Jag kommer ihåg när mina barn drabbades av magsjuka som höll på i inte mindre än 3 veckor, de gick ner stora mängder i vikt. Jag var väldigt glad att de hade att ta av så att de klarade sig bra. 

Andra viktuppgångsspurter sker i människans pubertet, graviditeter och klimakterium. De flesta människor ökar i vikt med åldern eftersom tjocka äldre generellt lever längre än smala äldre

Det som många människor upplever i nutida samhällen, att plötsligt gå upp stora mängder vikt på kort tid är inte normalt. Människan är nämligen relativt viktstabil genom hela sitt vuxna liv med undantag för redan nämnda händelser. Precis som plötslig viktnedgång är ett tecken på underliggande sjukdom är plötsligt viktuppgång också ett tecken på att något kan vara fel.

Så vad är det vi gör idag som människan inte har gjort förut? Vi försöker gå ner i vikt. För de allra flera så följer en viktNEDgång också en stor viktUPPgång. Det är det som kallas jojobantning. Du går ner 20 kilo och går upp 25. Och så fortsätter det så. Du påbörjar en ny diet för att banta bort de kilon den förra dieten orsakade.

När du vill bli starkare börjar du träna på gym. Vad är det som händer när du lyfter skrot? Du bryter ner muskelceller för att kroppen ska bygga upp dem igen. Eftersom kroppen älskar marginaler bygger de upp lite extra, och det är så du får större muskler. Det fungerar på samma sätt med fett. Du bantar bort fettväv och så lägger kroppen på sig lite till inför nästa "svält" den tror att din diet är. Och du går därför upp i vikt. Det är här du har två val: antingen fortsätter du att kriga mot väderkvarnar eller så hoppar du av cykeln och blir Matfri. 

Hittills har jag inte haft en enda klient som inte har "smalkläder" hemma. Det är kläder de antingen har köpt som motivation under någon av sina otaliga viktnedgångsförsök eller så är de kläder de kunde ha ett litet tag när de bantat ner sig. Förövrigt romantiserar vi ofta över den perioden. Vi upplever att vi mådde så bra men så hände XYZ och de tappade kontrollen och känsloåt upp all vikt. 

Spoiler: ditt ätande ska inte hängas upp på att ditt liv är fritt från stress och kaos. Det kommer alltid hända skit. Det är bara dietindustrin som lurat dig att slå på dig själv istället för inse att dieterna är ohållbara och framkallar hetsätning och raderar alla dina mättnadshormoner samtidigt som de trimmar ditt belöningssystem så du tror att du är sockerberoende

Ofta krävs ganska mycket övertalning för att få mina klienter att lägga undan sina smalkläder. De har fortfarande ett djupt inneboende hopp att en dag komma i dem. Faktum är att det har väldigt lite att göra med kläderna och väldigt mycket att göra hur man föreställt sig livet som smal. Vi tänker ofta att vi kommer känna oss lyckliga, accepterade, uppskattade och trygga. Så det är mycket mer än bara kläder. Det är en hel världsbild.

Det som händer är dock motsatt effekt. Varje gång du öppnar garderoben möts du av att du är misslyckad. Det blir ingen bra vibe. Tänk dig istället att ha en garderob där allting passar och att du tycker om varenda plagg. Det blir en glädjekänsla och ger energi för resten av dagen. Mina klienter vittnar om att när de väl tagit steget och optimerat sin garderob så är det som någon lyft 15 kilo från deras axlar. De känner sig mer välkomna i sitt egen hem och sänder en tydlig signal till sig själva att de duger.

Såhär gör du för att få en optimerad garderob:

  1. Släng ut alla kläder på golvet
  2. Ta upp ett plagg i taget. Är det uppenbart för litet så lägger du det i en egen hög. 
  3. Håll plagget mot ditt hjärta och blunda. Vad får du för känsla i kroppen? Skaver det i själen lägger du plagget i samma hög som de för små kläderna.
  4. Får du en härlig känsla klär du på dig plagget. Känn efter hur du känner dig. Sitter det bra? Känns det bra mot kroppen? Om inte - klä av dig det och lägg det i samma hög som de andra kläderna.
  5. Om de känns bra så kan du välja att behålla det. Om du vill kan du också kolla på dig själv i spegeln med det på, men inte för än nu. Då visar du för dig själv att det viktigaste är vad du TYCKER och hur du MÅR och det minst viktiga är hur du ser ut.
  6. När du gått igenom varje plagg så viker du in och hänger upp de kläder som är kvar. Dem kommer du vara rädd om och ta väl hand om.
  7. Därefter går du igenom din hög med kläder som inte längre ska vara i ditt ägo. Sortera upp dem efter vad som kan slängas, säljas och skänkas.

Gör likadant när du köper nya kläder. Lyssna med örat inåt mot din själ hur du känner när du håller i ett plagg. Därefter provar du det utan att kolla spegeln och sedan om plagget klarat prövningen ända hit så åker spegeln fram. 

Många blir rädda för att högen med kläder som ska avverka är större än de dem vill behålla. Men det är i sin ordning, du har en ny metod med andra kriterier nu. 

Många vill spara myskläder. Men ärligt talat, spritter det till i dig när du ser din håliga t-shirt och urtvättade mjukisar? Inte? Jag själv la ett par hundralappar på att köpa nya mjukisoutfits. Jag avverkade mina slita mjukisbyxor och hundratals urtvättade t-shirtar och köpte nytt. Det jag landade i var bomullsleggings med hög midja, svarta linnen och några olika koftor. De är mjuka och mysiga men jag känner mig även ganska piffig och vågar öppna dörren om någon ringer på. Det ger en annan vibe och härligare energi.

När du frigör dig från dietmentaliteten måste resten av livet hänga med. Även din garderob och sättet du konsumerar och lever på. Det handlar om en helt ny syn på livet. Det som börjar på din tallrik blir snart ett helt liv med en mer vårdande inställning till sig själv. Det är en fantastisk resa!

Glöm inte att ladda ner min gratis guide hur du får en normal relation till mat!

Categories: Kroppspositivitet