Du får svältsymptom av bantning oavsett vad du väger

Posted On Oct 28, 2022 |

Din kropp ser inte skillnad på bantning och svält

Att bli Matfri står på grunden att vi behöver sluta banta. För att vara tydlig: att banta är ALLA aktiviteter som syftar till att krympa kroppen: hoppa över en frukost, undvika bröd, träna på lunchen. Dessa saker kan man göra för att visa sin kropp kärlek, men handlar det om att man är rädd att bli tjock är det bantning. Allt handlar om motivet! Det är extremt svårt att sluta banta när hela världen säger till en att det är rätt sak att göra, det handlar om ansvar. Att släppa taget om maten ses som att vara lat och ansvarslös och överallt bombarderas vi av budskap hur vi bör banta. Det som är så oerhört viktigt är att förstå att anledningen att vi är kaosiga i maten är på grund av att dieterna skapar det. Jag trodde liksom att det var något genuint fel på mig, att jag hade trauman, känsloätning eller inte kunde hantera stress. Jag trodde jag var beroende och att det var något mystiskt fel på mig - varför hetsåt jag annars? Jag har bantats så länge jag kan minnas eftersom jag var ett tjockt barn så jag fick snabbt lära mig att det var fel på mig och mina hungerssignaler. Varje gång jag kände hunger så fylldes jag av skam - det var något fel på mig! Nu vet jag att det inte är sant, när jag blir sjuk så tappar jag min hunger och blir illamående. Hunger är en frisk känlsa, jag skäms liksom inte när jag behöver gäspa eller är törstig. Det är hunger som är så förknippat med dålig karaktär och skam i vårt samhälle. Hunger är något som ska förtryckas, manipuleras och ignoreras.

När jag tappade 95% av min kroppsvikt ballade min kropp ur, jag kunde inte köra bil pga yrsel, jag fick darrningsattacker på stan så jag var tvungen att sätta mig ner och vila hela tiden, jag vaknade varje dag kl 05 för jag var så uppvarvad men så himla trött ändå. Jag tappade mens, min glädje och min energi. Men ingen såg det eftersom jag fortfarande klassades som tjock av BMI - jag såg inte det själv. Det som är problemet att oavsett hur mycket fett vi har på kroppen så behöver kroppen fler saker än fett. Den behöver aminosyror, vitaminer och mineraler och börjar äta på sig själv - muskler, ben, organ - för att upprätthålla det i semisvält som dieter är. Så det spelar ingen roll om du väger 150 eller 50 - tappar du mycket i vikt får du samma biverkningar. Bannting är även förenat med biverkningar som mental ohälsa, ångest, bristsjukdomar och till och med suicid.

Eftersom ingen snackar om det här så är det svårt för oss att sluta banta eftersom vi tror det är något bra. Vi blir ganska ensamma i vår kamp i vårt fettfobiska samhälle. Jag tror dock vi om samhälle börjar vakna och inse att banta är skadligt och leder till lidande och för tidig död. Fram tills dess behöver vi ta hand om oss själva och avstå bantning en dag i taget

Categories: Matfrihet